fredag 28 maj 2010

Genusfrågor

Här på Röks besökscentra tycker vi att det är viktigt med jämställdhet, exempelvis fokuserar Åses guidningar mycket på kvinnans roll i vikingasamhället, något som ofta glöms bort när vi tänker på vikingarna, som vi snarare accossierar med en råbarkad man med dålig hygien än en mäktig husfru.
Själv blir jag alltid väldigt glad när ett träsvärd köps till en flicka så att den manliga dominansen när det gäller varan jämnas ut lite. Senast i onsdags suckade en mamma indignerat, men stolt, att dottern får väl ha det där svärdet då, vi ska ju vara så genusmedvetna nu för tiden.

En annan rolig händelse var att en liten tjej i sex-årsåldern gravallvarligt ställde mig frågan "är du en flicka eller pojke?", nämnas bör kanske att jag har väldigt kort hår. Jag svarade henne lika allvarligt att jag är en flicka men hade oerhört svårt att hålla mig för skratt när jag hjälpte de andra kunderna.

Maria

torsdag 27 maj 2010

Vikingakamp med skolklass!

Igår var det dags för den första skolklassen att genomföra Vikingskamp vid Rökstenen.
Åse tog emot i full vikingamundering som väckte stor uppmärksamt. Några barn undrade förundrat om jag kom från stenåldern, men lyckades sen gissa rätt historisk tid.
Tyvärr missade vi att be någon fotografera, men det får vi återkomma med.

Efter en kort presentation av Rökstenen delades gruppen upp i två. De mindre barnen fick börja med matsäck medans de äldre fick inleda vikingakampen.

Först var det en kamp som kräver kondition, balans och teknik. Alla viktiga egenskaper som en viking kunde tänkas behöva. Här gällde det att på ett ben hoppa runt och försöka trycka sin motståndare ur repringen som var utlagd på marken. En tuff liten tjej som var huvudet mindre än alla andra imponerade och vann en av kamperna.

Sen var det dags för tvåmanna dragkamp. Här fick kämparna stå rygg mot rygg och hålla en stör mellan benen. Sen gällde det att dra sin motståndare över till sin sida.

Sist avslutades kampen med en traditionell dragkamp där de yngre barnen bjöd på en otroligt jämn kamp som böljade fram och tillbaka.

Det var glada skratt och alla barnen var engagerade. Jag tror att de föräldrar som var med också uppskattade underhållningen. Någon bula blev det också när två pojkar krockade ihop. Det var ju tuffa tag på vikingatiden!

måndag 24 maj 2010

Soliga maj och ålderskomplex

Det vackra majvädret (som vi har längtat!) lockar alltfler besökare. Idag hann tre busslaster med skolklasser i låg- och mellanstadieåldern anlända inom loppet av en halvtimme. Deras lek i labyrinten och på gräsmattan påminde om att det här faktiskt inte bara är ett kulturhistoriskt besöksmål utan även ett utmärkt stopp på resan för en barnfamilj när de små i baksätet börjar få alltför mycket spring i benen.

Med skolklasserna kom också en viss åldersnoja. Om en låt som dök upp på spellistan tänkte jag "den här borde de väl gilla, den är ju ganska ny". Sedan insåg jag att de år som den spelades som mest på radio också var de år runt vilka dagens besökare föddes.

Maria

Parlez vous fransais?

Ja det är gör jag ju lite, staplande, trevande och med en hel del engelsk mix då jag inte kommer ihåg mina franska glosor. Men med uppmuntran från fransmännen på väg till Nordkap så hade vi en liten konversation och gjorde oss förvånansvärt förstådda. De uppskattade mitt tilltag.

Fyra bussar med tyska resenärer hastade förbi. Bråttom på väg till nästa resmål och hårt uppstyrda av sin guide och chafför.

Många fina bilar stannade till på sin söndagstur och pingstdag och allt. Vi har ju underbara svängande körvägar att finköra på.

En bra dag! /Åse

söndag 23 maj 2010

Men det är ju sommar ju!

Insåg snabbt när jag kom på plats att jag hade alldeles för mycket och varma kläder på mig. Mannen fick rycka ut med en kjol. Fantastisk väder, strålande sol och över tjugo grader varmt. Det märktes på glass försäljningen vill jag lova.

Ann som ska jobba i sommar tittade förbi och precis när jag skulle visa kassan kom det en buss med glada spelemän från hela Norden. Då bråkade kassaapparaten och efter en svettig minut insåg jag att det är glapp i någon kontakt. Precis som alla IT tekniker säger när man behöver hjälp med datorn "har du satt i sladden" och många gånger är det ett glapp som är problemet. Sen sålde vi glass så det stod härliga till.

Ogräset fick sig en omgång i solen idag och nu har vi också klippt upp en yta för vikingalekarna inför nästa vecka. Då kommer vår första klass som bokat oss. Det ser vi fram emot.

Vi hade gäster från Borås, Öland och Linköping bara för att nämna några orter. Många hade eller skulle besöka Omberg vilket var ett utmärkt val denna underbara försommar dag. /Åse

lördag 22 maj 2010

Birger Jarl-jubileum

Ni har väl inte missat att det är Birger Jarl-jubileum i år? Det är nämligen 800 år sedan mannen som av många anses vara Sveriges grundare föddes. För att fira detta pågår det massor av event runt om i landet.

Här i Röks besökcentra har vi fått in spännande produkter så som, för jubileumsåret, specialdesignade Birger Jarl-tygpåsar, en dvd-film om bland andra Birger Jarl och den Heliga Birgitta och Birger Jarl-pins.
De senare ger vi bort gratis vilket gjorde stor succé när en grupp tredjeklassare kom förbi i förmiddags. Ryktet om att det fanns något att hämta som inte krävde pengar i gengäld gjorde att butiken fylldes till bristningsgränsen på nolltid. När barnen fick se resten av våra fina varor följde en högljudd klagan över att de inte hade lov att ha med sig pengar och handla saker.
Vi får väl hoppas att de lyckas övertyga föräldrarna om att familjen ska ta sig en tur hit i sommar. Rökstenen bör inte missas!

Maria

måndag 17 maj 2010

Förlängd utställning till 30 maj!

Efter alla positiva superlativ om Lasses fotografier så förlänger vi och har kvar utställningen till sista maj.

Sommarglädjen igår blev kortvarig. Idag var det riktig höstkyla, men som någon skrivit i Lars lilla bok: "bilderna värmer även om inte vädret gör det!".

Jag har tittat till bilderna flera gånger under helgen och det jag tar med mig för framtiden är just att känna glädjen i ögonblicket. Även om jag inte förevigar det med min kamera så finns bilden kvar i mitt minne. Att glädjas åt de små vardagliga sakerna som finns runt omkring dig. Livsögonblicken som plötsligt sker i ditt liv!

Om man kan vara glad åt det lilla har man mycket att glädjas åt!

Tack alla ni som tittat förbi under konstrundan, av alla positiva kommentarer hoppas vi att vi kan sätta Röks Besökscentrum på konstrundans karta även nästa år.

söndag 16 maj 2010

Konstrundan dag 3

Och på en gång blev det sommarvärme. Härligt att se något förvånade besökare i kortärmat och solvarma leendedn. Genast fick glass försäljningen sig en rejäl skjuts uppåt.

Pratade med Lasse och vi har nog redan haft över 600 besökare under de här dagarna, om inte mer. Fantastiskt kul.
Vi bestämde också att vi förlänger utställningen till den 30 maj. Det är så många som frågar så visst kör vi på det!

Här är några kommentarer om utställningen från Lars-lilla-svarta bok:

"Som vanligt träffar du mitt i prick!"
"Fantastiska bilder, vackra och en del med stor portion humor!"
"Vi ser att du har sett"
"Vädret är kass, men dina underbara bilder piggar upp!"
"Vilka fantastiska bilder och vilken fin omgivning."
"Jättefina bilder, skickligt fångat ögonblick"
"Blandningen är fantastisk. Vackra naturbilder och vardagsögonblicksbilden."
"Snålblåst hindrade inte oss från att känna vämren från dina bilder! Härligt!"

lördag 15 maj 2010

Konstrundan dag 2

Även konstrundans andra dag lockade besökare som fann Lars Rosengrens fotoutställning värd att trotsa regnet för.

Jag påbörjade dagen med att göra kanske varenda fel som är möjligt vid användning av vår kassaapparat. Svettigast var det när ungefär 15 skolungdomar trängdes i butiken och ville hinna köpa fika, glass och souvenirer innan deras buss skulle åka om fyra minuter, de var inte speciellt överseende med mina felinslagninar. Efterhand som dagen skred framåt började jag dock känna en allt större trygghet i min roll som butiksbiträde och snart började jag se fram emot varje ny kund.

Dagen fylldes till slut av ljusglimtar.
En pappa som inte kunde dölja sin förtjusning när han synade ett av våra träsvärd och en mamma som stod bredvid och roat frågade vad han skulle med det till när han köpte det till sonen som var uppenbart mer intresserad av att välja glass.
En pojke i treårsåldern som knappt kunde ta ögonen ifrån mig när jag välkomnade honom med ett leende och som sedan stirrade på mig så länge besöket varade.
En flicka som stolt, men andfått, berättade att hon sprungit både fram och tillbaka genom hela labyrinten.

Varje möte med en människa är sannerligen värt att ta vara på!

Maria

fredag 14 maj 2010

Vilken härlig start på konstrundan!

En strid ström av besökare sökte sig till Röks Besökscentrum och Lars Rosengrens fotoutställning. Idel lovord hördes om de härliga bilderna som även lockade till en del skratt.

Tack alla ni som lyckönskar min satsning och som uttalar glädje över att det är öppet igen. Det värmer och peppar inför framtiden!

Jag har sett att flera har trampat runt i gräslabyrinten som enligt test av skaparen Ann Brehmer P tar 209 steg att gå. Har ni räknat, test du också?

Två killar testade även vikingadragkampen, kanske kan det bli en utmaning för konstrunda besökare så att även kroppen får sitt när hjärnan är full av härliga intryck!

Kommunalrådet Magnus Oscarsson tittade förbi och lyckönskade satsningen.

Varmt välkomna till fortsatt konstrunda. /Åse

torsdag 13 maj 2010

Vernisage med varm korv och brända mandlar

Härlig uppslutning på Lasses vernisage nu på onsdagkvällen trots en aning blåsigt och lite kyligare temperatur.

Men med nygjorda brända mandlar, Tjugbys specialitet och varmkorv och en runöl till det, då var modet glatt hos ett 50-tal av de inbjudna gästerna som minglade runt och tittade på de härliga bilderna.

Vi hoppas på stor uppslutning i helgen och välkomnar besökarna till en mycket trevlig fotoutställning av Lars Rosengren.

/Åse

tisdag 11 maj 2010

Lasse är i radio inför konstrundan!



Lyssna på Lars Rosengren när han blir intervjuad om sin utställning i Sveriges Radio Östergötland. Det är två länkar:

Lyssna här på första inslaget.

Lyssnar här på andra inslaget.

Förberedelser inför konstrundan 13-16 maj

Nu är vi i full gång och förbereder oss inför årets konstrunda- Konst Runt Omberg. Konstrundan firar 10 år och det känns extra kul att få sätta Rökstenen och Röks Besökscentrum på den kartan.

Lars Rosengren ställer ut sina bilder hos oss, du kan läsa mer om honom på hemsidan.
Igår fick vi upp extra plank att sätta bilder på, det blev riktigt bra och vi lyckas skapa ett bra sammanhang ihop med utställningen som redan finns. Ska bli spännande när bilderna kommer upp där också.

Igår började också gräslabyrinten Ann Brehmer P ska skapa att växa fram, eller klippas fram rättare sagt. Den kommer bli effektfull när ängen växer sig högre och du kan gå i labyrinten. Kom förbi redan nu och prova du också!

söndag 9 maj 2010

Besökare som trotsar regn och rusk

Sex grader varmt och hällregn! Är det vårväder det? Flera besökare på väg upp mot Omberg trotsade vädret och tittade in i shopen.

En familj på väg hem till Falun och en hemlig bussresa från Borås gjorde oss också äran av ett besök.

Det blev lite spontan guidning på bussen då vädret inte inbjöd att stå ute.

Familjen Strige och maken med barn invigde med att sitta inne i shopen och fika. Trångt men det gick. Några broschyrer fick stryka med, men vad gör man inte för lite samkväm. God äggmacka från Röks Lanthandel fick bli lunchen för mig.

Ikväll blir det klockringning i Röks kyrka efter att vi stängt. vi sköter öppning och stängning av kyrkan på sommaren och då ingår också att ringa i klockan på lördagskvällen. Det är en manuell klockringning med tramppedal så det känns lite speciellt att få ringa in helgen.

lördag 8 maj 2010

Aktiviteterna är i full gång...

Torsdag Vi har egentligen öppet på helger i maj men försöker fylla ut förmiddagarna för att kunna hålla öppet när skolresorna kommer på besök.

Igår var det dags och första bussen rullade in. Det ska bli spännande när vi kommer möta klasserna i vikingakläder och engagera dem i lekar på ängen. De första bokningarna har redan kommit in.

Härlig sol men ingen värme i vindarna.

Nu kan man prova på vikinga dragkamp på stubbarna också. Repet är fastsurrat och nu saknas bara en liten instruktions skylt vad utmaningen går ut på.

Sveriges Radio Östergötland var också ute och intervjuade Lars Rosengren inför konstrundan då han är nykomling i gänget. Läs gärna mer om Lasses utställning på hemsidan.

Fredag Uj vad det har blåst idag. Ena glass flaggan flög iväg och likaså en papperskorg. Den tunga skylten som visar att shopen har öppet låg ner och stackars glass gubben och gumman var det till slut ingen idé att ställa upp. De fick vila på marken innan det var dags att ta in dem.

Lasse var förbi på besök och förberedde inför Konstrundan nästa helg. Det kommer bli jätte fint! Vi tjuvstartar med Vernisage på onsdagen.

Sen kom Lisa och Mattias från Galleri Omberg förbi. Vi pratade planer för framtiden som jag hoppas ska kunna involvera oss alla tre. Spännande. Även de är med på konstrundan och de har en alldeles förträfflig blogg.

torsdag 6 maj 2010

Marias första dag

Första dagen på jobbet avlöpte väl.
Jag heter Maria och är en av de fyra ni kan tänkas träffa när ni besöker Rökstenen i sommar.

Redan innan jag hunnit öppna klockan nio hade en buss med en skolklass hunnit anlända, de stannade dock bara några minuter för att titta på stenen och tycktes vara ganska ointresserade av fika och souvenirer. Trots det fantastiska vädret med värme och molnfri himmel var resten av förmiddagen mycket lugn och jag fick tid att bekanta mig med affären och att till exempel försöka memorera namnen på de olika glassorterna.

Efter stängningen klockan tolv tog jag med mig en känsla av mersmak hem och jag ser fram emot en sommar full av möten med nya människor.
Vi ses väl?

Maria

onsdag 5 maj 2010

Geocaching 10 års event!



I strålande solsken dök ett 100 tal skattletare upp. Det är just vad Geocaching är, skattjakt, med GPS. Efter en kort presentation av dagens program intogs fika vid Röks Besökscentrum och det diskuterades livligt om morgonens skattletning. Vid elva tiden var det guidning vid Rökstenen och fotografering. Resultatet ser ni ovan.

Efter lite Gulasch soppa var det dags för nästa omgång skatter att släppas och stärkta av soppan kastade sig alla iväg, ut i skogen för att förska hinna först till gömman.

Vi på Röks Besökscentrum tackar alla för en trevlig dag och önskar er varmt välkomna åter. Och tack för alla positv återkoppling ni gav oss på eventet. Kul att ni verkar ha haft kul och att allt var till belåtenhet.

söndag 2 maj 2010

Premiärdagen!

Trött, glad och väldigt nöjd med dagen!

Idag var det premiär för Röks Besökscentrum och öppningen för säsongen. ca 200 besökare hittade till Rökstenen idag, trots lite kylslagen 1 maj.

Det var många Linköpingsbor på besök, en del för första gången sedan skolresan för 20 år sedan. På tiden eller hur :).

Våra första kunder blev våra kära grannar som kom över med en blomma och offrade sig på en fika, ingen rabatt fick de heller. Goda grannar kan ta det... blir de stamgäster kommer rabatten det är ett löfte!

Vi hade besökare från Habo, Linköping, Stockholm och Ödeshög. Även några internationella gäster tittade förbi från Danmark och Tyskland.

Idel glada miner trots snålblåst och en kall första maj!
Nu gäller det att ladda för Geocaching Event 10 år vid Rökstenen imorgon!
Vi har fått många anmälningar från aktiva geocachare och hoppas bli en bra bit över hundra deltagare! Vilken start! Skräckblandad förtjusningen så här vår första helg!

Välkomna och vi hoppas på något varmare vindar imorgon!