fredag 20 september 2013

Rökstenen- 1 kr bjudet!!

Statens kulturfastigheter- urval och framtida förvaltning har kommit fram till att vissa fastigheter ska avyttras. Rökstenen är bland dem. Så här skriver man:


"Vissa av staten förvaltade fornlämningar har visat sig ha oklara ägoförhållanden eller ägs av annan part än staten. Staten bör ta initiativ till att tydliggöra ansvarigheten och ta upp en diskussion med berörda ägare om formerna för den fortsatta förvaltningen. Utredningen bedömer att detta, utöver Visby ringmur, bland annat gäller:
• Rökstenen, Ödeshög, E (tillhör kommunen)• Inglingehögen, Växjö, G (tillhör Sv. Fornminnesföreningen)• Ales stenar, Ystad, M (skeppssättningen tillhör samfällighet)
Den samfällighetsägda skeppssättningen Ales stenar omges av mark i statlig ägo för att tillgängligheten och skyddet skulle garanteras. Utredningen bedömer dock att detta nu tillgodoses på tillfredsställande sätt genom kulturminneslagen och det naturvårdsområde som omfattar hela området. Beträffande flera övriga fornlämningar förvaltade av RAÄ bedömer utredningen att det statliga ägandet och förvaltningen kan avvecklas då objekten i första hand har en starkt lokal anknytning, vilket talar för att det bör gå att finna lösningar genom andra ägare och intressen. Avgörande är att fornlämningarna också fortsatt kan vara tillgängliga för en intresserad allmänhet och att trygga former för den fortsatta vården kan etableras. Redan i dag finns åtskilliga avtal upprättade med andra intressenter för de aktuella fastigheterna, vilket ofta leder till ökat lokalt intresse."

Jag tycker det är bra att ägarförhållandena utreds och diskuteras. Oklarheten skapar osäkerhet och fördröjer utvecklingen och framtida satsningar. Och om ambitionen är att föra en dialog med Ödeshögs kommun från statligt håll så är väl det en bra början. Men det jag inte förstår är att man bara ser Rökstenen som lokal angelägenhet. Här tycker jag att staten smidigt smiter ifrån ett ansvar.

Rökstenen är vårt lands första "skrift" i den omfattning den är skriven. Den har världens längsta runinskription och väcker intresse långt utanför vårt lands gränser.

Som företagare inom besöksnäringen möter jag intresset från många internationella gäster som förundras över vad Rökstenen vill säga oss. Är det bara en angelägenhet för oss skattebetalare i Ödeshögs kommun med ca 5000 invånare?

Det viktigaste är att hitta en lösning för Rökstenen så att den får fortsätta komma så många till godo som möjligt. Att fortsätta utveckla platsen för att möta ett ökat intresse och att bli ett långsiktigt hållbart besöksmål som möter framtidens krav på service och utveckling.

Min tyske, historieintresserade vän Karlheinz, har jobbat med en tysk översättning av utställningen i sommar, hans kommentar var: Om Rökstenen är till försäljning, kan jag då köpa den och exportera den till USA? Där betalar de säkert bra....

Självklart var han raljant och det är säkert (?) inte så staten tänker handha en försäljning, men hur säkerställer man att det inte blir så, om några generationer, om man överväger att lägga allt ansvar på en kommun med väldigt begränsade resurser.


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar