tisdag 9 november 2010

Ett 30-tal intresserade lyssnade och ställde frågor

Vad händer i Tåkernbyden och vid Rökstenen?
Den frågan hade länsstyrelsens projektledare Dan Nilsson och jag ställt i det anslag och inbjudan som förelåg gårdagskvällens möte.

Christer Elderud, inledde kvällen och visade sina fantastiska bilder från bygden där Rök stod i centrum. Bl.a denna bild på en dvärgbeckasin som är mycket svår att få syn på:


Ett uppskattat inslag förstod jag på många skratt och igenkännande.
Efter det presenterade Dan sin projektresa med Naturm Tåkern och vad som händer just nu. Efter det berättade jag kort om vårt projekt att ta fram ett konkret förslag på ett nytt besökscentrum vid Rökstenen.

Vi hade hyrt in oss i Röks församlingshem och stiftelsen som driver församlingshemmet hade sett till att vi fick gott fika med kaffe och hembakt fralla.

Efter det var det dags för frågor och funderingar och många tog tillfället att ställa de frågor man funderade på. Här presenteras några av de frågor som ställdes:

- Kommer det att vara inträdesavgift till Rökstenen?
- Kan ni ta P-avgift vid besökscentrumen?
- Kan ni ta ut avgifter för husbilsparkering?
- Hur tar ni in säkerhetstänkande vid Rök, om det blir mer trafik och bussar förbi skolan?
- Hur tänker ni kring ”inramning” av Rök, helhetsbilden av det unika landskapet (jmf Stonehenge)?
- Ska Rökstenen flyttas och ställas mer exponerat? Belysas?
- Blir skyltningen mot Rökstenen från Heda bättre?
- När presenteras det färdiga Rök-förslaget för allmänheten?

Några av svaren kan jag ge här:

Projektgruppen tror inte just nu på att ta ett inträde till Rökstenen, vi försöker skapa en attraktion som gör att det är den vi kan ta inträde för. Övriga avgifter runt centrumet får vi ta med oss och titta vidare på.

Säkerhetstänk och flödet runt Rök är något vi har med oss redan nu. En viktig del och framför allt att parkeringen inte blir en flaskhals om vi drar mer besökare. Idag är det mer tur än något annat att det inte händer tillbud då flera bussar möts och kör ut, lämnar av och detta är något som vi måste kunna förbättra.

Helhetsbilden är viktig för att ge ett enhetligt intryck och detta jobbar också projektgruppen med. Det är också viktigt att intrycket av Rökstenen inte förtas eller att den kommer i skymundan. Därför diskuterar vi också den bästa placeringen av den och hur den bäst kommer till sin rätt. Kanske står den bra där den står?

Skyltningen är något vi kan lyfta fram till kommunen och vägverket så denna fråga tar jag med mig. I projektgruppen får vi också diskutera i den löpande driftskalkylen hur vi bäst arbetar med exponering, skyltning och marknadsföring.

Projketet ska vara klar sista maj 2011. Jag letar lokal för att kunna ställa ut det färdiga förslaget. Här får vi återkomma. Kanske kan det vara intressant att kalla intresserade och berörda till ett nytt möte när vi har något mer konkret att visa?

/Åse

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar