tisdag 16 november 2010

Pausslingor och turistväg



Igår presenterade jag projektets syfte och målsättning och potential för ett 40-tal intresserade som kommit till Vida Vättern.

Det var Ödeshögs och Jönköpingskommun som bjudit in intresserade till en kväll där de berättade om framtiden för turistvägen Rök-Ödeshög-Gränna (som Rökstenen ligger vid).

Lena Dager Hultman från trafikverket inledde med att berätta om de projekt som trafikverket just nu är involverad i. "Vägen till attraktionen och vägen som attraktion"!. Tanken är att pausslinge-projektet och turistvägen ska fungera som stöd för turistnäringen och att man hittar nya samarbetsformer. Kommunerna är just nu på gång att teckna nytt avtal med Trafikeverket ang. turistvägen.

Stefan Jansson också från trafikverket berättade om regler och lagar för skyltar. Sen tog forskaren Hans Antonsson från VTI vid och berättade om ett pågående forskningsprojekt om turistvägar och gjorde en jämförelse mellan hur Sverige kontra Norge jobbar med detta. Norge är ett föregångsland i många avseende och det ska bli intressant att se resultatet av Hans forskning under 2012.

Det som framkom under mötet var att det är viktigt att klargöra ansvarsområden och uppföljning i avtalet och att man ser en stor fortsatt potential för turistvägen.

Detta känns glädjande för projektet och ett bra tillfälle att marknadsföra det projekt vi håller på med att ta fram ett förslag för ett besökscentrum vid turistvägens norra del vid Rökstenen i Rök.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar