söndag 3 april 2011

Från kyrktakets vind till munklostrets krypgrund



Det är en härlig erfarenhet att utbilda sig till guide. Just nu går jag Vadstenas guidutbildning och får se både omöjliga och möjliga utrymmen.

Idag kvar det dags för en liten special, klosterkyrkans vind skulle besökas. Spännande. Via en liten trädörr klättrade vi de 95 stegen via en vindlande stentrappa. Det gäller att inte ha svindel när vi bjuds på en fantastisk utsikt ut över Vadstena viken och över klosterkyrkans kyrkogård. OJ så högt tak det är uppe på vinden och tanken svindlar nästan när man går omkring ovanför innertaket i klosterkyrkan. Vi fick även prova på att krypa omkring ovanpå valven, man kan inte annat än att imponeras över byggkonsten på medeltiden.

Från ett glömligt ställe till ett annat, ner i munkklostrets källare för att titta på en av de tre hypocauster som finns i Vadstena, denna är den mest bevarade värmeanläggningen från medeltiden.

Och när jag gick hem så såg jag att klosterliljorna börjat blomma och gjorde ett besök hos Mattias Liljeqist och Lisa Brodell som har sin utställning i Rödtornet.

Dagen avslutades med en guidad tur i slottet där jag agerade uppsamlare för att se att alla var med, man får ju jobba lite när man går med gratis :).

Nästa lördag ska vi examineras och nu gäller det att ligga i för att klara. Håll tummarna./ Åse

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar