måndag 16 augusti 2010

York inspiration

Efter några helt fantastiska dagar i York fulla med inspiration inför framtida utveckling av besökscentrumet så vill jag bjuda er på några bilder därifrån:

The Minister som är Europas största gotiska katedral bjöd på mycket sevärt, både exteriört och interiört.


Det som fascinerar mig är att hela York är så fylld med historia. Då det ända sedan rommartiden har det varit intressant ur strategisk synvinkel. Detta insåg rommare, vikingar och staden växte mycket under medeltid. Allt detta har lagrats på varandra och i arkelologiska grävningar kan vad som helst komma upp. Och dilemmat är att ha ett så brett spektra i tid att försöka identifiera var och när föremålet ska höra hemma.



Det var när de rev en byggnad på sjuttiotalet som hela Jorvik (vikingarnas namn på York) kom i dager. En av de viktigaste fyndplatserna från vikingatid i världen då mängden fynd och att det var så välbevarat har placerat York som viktigt vikingacenter. Besökscentrumet byggdes i mitten på 80-talet och har flera miljoner besökare varje år. Imponerande.

Det finns många gamla kyrkor som idag används till något annat. Det var inspirerande att se hur engelsmännen bevarat både exteriört och interört men ändå hittat ett annat användningsområde för sina många historiska byggnader istället för att hålla dem igenbommade eller riva dem. I någon kyrka fanns en helt modern pub i en annan ett topp modernt arkeologiskt museeum med full aktivitet. Kanske något att fundera på då många kykor på Östgötaslätten verkar gå en stängning till mötes?

1 kommentar:

  1. Bra idé det där med kyrkorna! Tänk att kakla in ett helt kyrkorum, fylla det med vatten och göra ett andligt spa/simhall?!?

    SvaraRadera