fredag 11 juni 2010

Guidning och intervju i Länstidningen!

Idag var det dags för vår andra guidning för säsongen. Vi har stående guidning varje torsdag kl. 16.00 hela sommaren. Välkomna! Läs gärna mer om våra guider på www.rokstenen.se/guidning.

Idag blev jag intervjuad för Länstidningen. Reportaget kommer nog i nästa veckas tidning. Bra att passa på att lyfta fram framtida tanker och vad vi erbjuder i år.

Idag sålde vi två vikingaspel- Hnefatafl.

Visste ni att vikingaspelet var mycket populärt under vikingatiden i Norden. Det är ett av de mest kända brädspelen genom tiderna. Spelet följde med på vikingarnas färder runt om i Europa. Särskilt då på de brittiska öarna och i det vikingarike- Gardarike- som byggdes upp öster om Östersjön. Från Irland och Ukraina har arkeologer hittat olika versioner. Fastän reglerna är ganska enkla krävs det taktiskt upplägg och en förmåga att leva sig in i hur motståndaren tänker. När schack blev allt mer populärt under medeltiden föll vikingaspelet i glömska.

Vårt spel vi säljer är tillverkat med pjäser i samma design som de välkända Lewis-schackpjäserna. De hittades på Yttre Hebriderna och kom till under en tid då ögruppen ingick i vikingarnas välde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar